In het jaar 2021 staan er weer een paar nieuwe iPhones op de agenda. De iPhone 13 zal naar alle waarschijnlijkheid de opvolger worden van de populaire iPhone 12. De verwachtingen zijn weer hooggespannen met de vraag welke nieuwe functionaliteiten de iPhone 13 zal bevatten en hoe deze qua design eruit komt te zien.

Grote kans dat deze qua design over het algemeen wel hetzelfde zal blijven. De platte zijkanten met aluminium behuizing is pas geïntroduceerd bij de iPhone 12 dus op dat vlak verwachten wij niet veel verandering.

De vraag zal dus vooral zijn wat er qua hard- en software anders zal zijn. Of beter gezegd; wat er op dat vlak verbeterd zal zijn en of het ook echt weer ons doet verrassen. Een van de dingen die de iPhone 13 naar alle waarschijnlijkheid zal bevatten is ProMotion-display. Deze display heeft een hogere verversingsgraad en is beter / fijner voor je ogen.

Introductie

We weten nog niet zeker hoe de iPhone 13 eruit gaat zien maar wel weten we dat er al genoeg video’s online staan die doen vermoeden dat dit de nieuwe iPhone 13 is.

Wij hebben hieronder een video gezet van een iPhone 13 (zeker weten doen we het niet). Deze ziet er gaaf uit en hopen stiekem dat dit hem nog gaat worden ook.

Design & Beeldscherm

We kunnen er bijna zeker vanuit gaan dat de design over het algemeen wel hetzelfde zal zijn. De iPhone 12 was al best wat gewijzigd ten opzichte van zijn voorganger dus we verwachten niet teveel wijzigingen op di gebied.

Naar verwachting zal Apple straks 4 modellen presenteren:

  • iPhone 13
  • iPhone 13 Mini
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Pro Max

Deze zullen allemaal de vlakke zijkanten hebben met de aluminium behuizing. Wellicht dat de duurdere varianten wel roestvrij stalen behuizing zullen krijgen in plaats van de aluminium behuizing.

Kans is groot dat de achterkant van de duurdere varianten ook wat verfijnd zullen worden. Impact hiervan zou kunnen zijn dat je dan iets meer grip hebt. Meer grip, betekent minder kans om de iPhone 13 te laten vallen.

Volgende verschillende analisten (onder andere Ross Young) zullen de iPhones dus hetzelfde eruit zien als de voorgangers. Maar er zal wel 1 groot verschil zijn: het ProMotion-scherm. Een Pro-Motion scherm is prettiger voor je ogen en reageert nog sneller op aanrakingen.

Gerucht gaat ook dat Apple LTPO in de iPhone 13 serie wil stoppen (of wellicht alleen in de duurdere varianten). Deze techniek wordt al gebruikt in de Apple Watch. Daarnaast kijkt Apple ook naar de mogelijkheid om de always-on functionaliteit te gebruiken. Zodat je altijd eenvoudig kunt zien of je nieuwe berichten hebt en wat de tijd is.

Camera

Volgens de analist Ming-Chi Kuo zal de iPhone 13 een ultra groothoeklens bevatten. Deze zal automatisch kunnen scherpstellen (altijd handig) en f/1.8 diafragma bevatten. Hierdoor kan er nog meer licht binnendringen.

Volgens Kuo is de camera de grootste wijziging (verbeterpunt) die de iPhone 13 zal hebben ten opzichten van de iPhone 12. Je foto’s zullen van nog betere kwaliteit zijn en door de handige autofocus zal je een verbetering geven vooral als foto’s van wat dichterbij worden genomen.

De huidige iPhone 12 heeft wel een nachtmodus maar valt toch soms nog wel eens tegen als je een foto maakt in het donker. Deze functie kan ervoor zorgen dat ook deze foto’s beter zullen zijn.

iPhone iPhone 11 iPhone 12 iPhone 13
Camera achter 1 12 megapixel 12 megapixel 12 megapixel
Camera achter 2 12 megapixel 12 megapixel 12 megapixel
Camera achter 3 12 megapixel
Camera voor 7 megapixel 7 megapixel 8 megapixel

Accu

Persoonlijk vinden wij de accu altijd wel een belangrijk punt. Niks vervelender als je iPhone leeg is en weer aan de oplader moet. Maar er is nu ook goed nieuws voor de mensen met vaak een lege iPhone; snel laden komt er waarschijnlijk aan voor de iPhone 13.

De huidige opladers hebben een Watt-vermogen van 20 en Apple overweegt nu opladers met een Watt-vermogen van 25. Dat zou natuurlijk super zijn omdat je dan niet meer zo lang hoeft te wachten totdat je iPhone weer is opgeladen.

Ga er maar niet vanuit dat er een oplader bij je iPhone 13 zal zitten. Apple zal Apple niet zijn als je dit lekker los erbij moet kopen. Slimme marketing maar bloed irritant is het wel.

iPhone iPhone 11 iPhone 12 iPhone 13
Accu capaciteit 3.110 mAh 2.815 mAh 3.110 mAh
Tijd browsen 13 uur en 8 min 12 uur en 28 min 13 uur en 21 min
Tijd video kijken 12 uur en 5 min 18 uur en 53 min 19 uur en 56 min
Laad tijd 3 uur en 42 min 1 uur en 49 min 1 uur en 46 min

Hardware & Software

Tijdens de corona lockdown was er niks vervelender dat je met een mondkapje rondliep en je iPhone nodig had. Maarja door dat mondkapje werkte dus je Face-ID niet en kom je weer ouderwets inloggen met je pincode.

Een hardnekkig gerucht is dat de Touch-ID daardoor weer terugkomt. Apple lijkt hiermee in te spelen op het feit dat mondkapjes in sommige landen nog zeker zal blijven bestaan. Face-ID zal er ook gewoon nog zijn en je hebt nu alleen een extra mogelijkheid om in te loggen.

Wij verwachten de iPhone 13 nog een verbeterde processor zal hebben dan de iPhone 12 serie. Dit is de Apple A15 Bionic Chip. Deze is nog sneller en is een lekkere toevoeging.

iPhone iPhone 11 iPhone 12 iPhone 13
Processor Apple A13 Bionic Chip Apple A14 Bionic Chip Apple A15 Bionic Chip
Werkgeheugen 4 Gigabyte 4 Gigabyte 6 Gigabyte

iPhone 13 Prijs

Dit blijft een beetje speculeren natuurlijk omdat er nog geen prijzen bekend zijn maar op basis van de vorige jaren kunnen wij wel een inschatting maken.

Wij verwachten dat het prijsniveau hetzelfde zal zijn als bij de lancering van de iPhone 12. Dat zal dan ongeveer het volgende zijn:

  • iPhone 13: vanaf 900 euro
  • iPhone 13 Mini: vanaf 800 euro
  • iPhone 13 Pro: vanaf 1.100 euro
  • iPhone 13 Pro Max: vanaf 1.200 euro