Als je op deze pagina bent gekomen dan ben je aan het twijfelen of je de iPhone 12 moet kopen. Natuurlijk goed voordat je overgaat tot koop dat je even wat meer onderzoek doet. Wij helpen je graag hierbij met onze iPhone 12 Review en onze ervaringen met het toestel te delen.

Kort geleden heeft Apple de nieuwe iPhone 12 uitgebracht. Het toestel heeft op een aantal punten een upgrade ondergaan vergeleken met zijn voorganger; de iPhone 11. Waar de iPhone 11 nog slechts een LCD-scherm had, heeft de algehele iPhone 12 lijn een OLED-scherm gekregen. Een flinke (noodzakelijke) verbetering als je het ons vraagt.

De iPhone 12 ligt lekker in de hand en voelt minder goedkoop aan. Dit zorgt er tevens voor dat het verschil tussen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro wat minder groot is. Andere opvallende zaken zijn:

 • 5G Ready
 • Mooi strak nieuw design
 • Nachtmodus voor de camera
 • Snelle processor
 • Nieuwe kleuren beschikbaar
 • Voelt minder lomp dan zijn voorgangers

Wil je antwoord op de vraag of de iPhone 12 kopen een goed idee is, lees dan vooral verder. We gaan dit toestel behandelen in deze iPhone 12 review.

Introductie

Voordat we verder ingaan op de iPhone 12 en onze ervaringen met deze telefoon. Is het altijd leuk en goed om even een introductie filmpje van Apple te kijken over de iPhone 12.

Ziet er altijd gelikt uit en zo zie je de iPhone 12 toch even op een andere manier. Er worden ook al wat functionaliteiten gedeeld tijdens de video die wij verderop in onze review ook nog bespreken.

Design & Beeldscherm

Het eerste dat opvalt aan de nieuwe Apple iPhone is dat het ontwerp meer lijkt op het ontwerp van de huidige generatie iPads of verder terug in de geschiedenis van de deze toestellen, de iPhone 5.

De bekende rondingen zijn weg en het toestel zit nu ingesloten in een dunne gekleurde aluminium band en is voorzien van een glazen achterkant met een nanokeramische kristallen voorkant, die Apple Ceramic Shielding noemt. Krasbestendig glas dat ervoor moet zorgen de iPhone er goed uit blijft zien.

Persoonlijk vinden wij de het design van de iPhone 12 een stuk mooier dan de vorige modellen. De ronde behuizing vonden wij een beetje saai (of dat werd het wellicht) en waren we weer toe aan iets nieuws, iets anders. Het lijkt wel alsof de iPhone 12 daarom ook een extra stukje nieuwer aanvoelt. Je hebt echt het idee dat het een nieuwe generatie is.

Ook goed om te weten is dat de iPhone 12 in meerdere kleuren beschikbaar is. Waar je vroeger alleen voor een zwarte iPhone kon gaan is dat gelukkig tegenwoordig wel anders. Mensen willen toch graag een ander kleurtje op hun telefoon.

De volgende kleuren zijn beschikbaar:

 • Zwart
 • Blauw
 • Groen
 • Paars
 • Rood
 • Wit

De nieuwe iPhone 12 heeft niet alleen een nieuw ontwerp, maar ook een nieuw scherm. De iPhone 12 komt nu met het Super Retina XDR OLED scherm van Apple. Het scherm is vele malen helderder en indrukwekkender. Een goede vooruitgang ten opzicht van het scherm uit de iPhone 11.

 • 6,1” inch Super Retina XDR
 • OLED-scherm

Camera

Het eerste dat opvalt aan de nieuwe Apple iPhone is dat het ontwerp meer lijkt op het ontwerp van de huidige generatie iPads of verder terug in de geschiedenis van de deze toestellen, de iPhone 4. De bekende rondingen zijn weg en het toestel zit nu ingesloten in een dunne gekleurde aluminium band en is voorzien van een glazen achterkant met een nanokeramische kristallen voorkant, die Apple Ceramic Shielding noemt. Krasbestendig glas dat ervoor moet zorgen de iPhone er goed uit blijft zien.

Bij de concurrenten schieten de megapixels om je oren. Lijkt wel alsof elke nieuwe telefoon tegenwoordig ook een dikke camera upgrade krijgt. Bij Apple is dat wel wat anders, lijkt alsof er de voorkeur wordt gegeven aan andere hard- en software upgrades.

De iPhone 12 is ook blijven hangen op 12 megapixels. Niet dat het slecht is maar het kan natuurlijk wel wat beter in vergelijking met concurrenten. Apple schuilt zich achter het feit dat meer megapixels niet gelijk betekent dat je ook dat de kwaliteit van de foto’s omhoog gaat.

Andere camera functionaliteiten daarentegen zijn wel verbeterd. Zo zal je merken dat je vooral betere foto’s maakt als er wat minder licht is. Ook niet onbelangrijk.

Je zult ook merken dat de iPhone 12 zich sneller en beter zal focussen bij het nemen van een foto. Daarbij past die beter automatisch de belichting aan en zal die bepaalde gebieden beter herkennen. Oftewel de kwaliteit van de foto’s zullen echt wel weer beter zijn.

iPhone iPhone 11 iPhone 12 iPhone 12 Pro
Camera achter 1 12 megapixel 12 megapixel 12 megapixel
Camera achter 2 12 megapixel 12 megapixel 12 megapixel
Camera achter 3 12 megapixel
Camera voor 7 megapixel 7 megapixel 7 megapixel

Accu

De accu blijft altijd wel een ding. Zeker als je in het bezit bent van een wat oudere iPhone heb je het idee dat je de iPhone geen 3 uur meer kunt gebruiken op een dag voordat die weer opgeladen dient te worden.

Apple heeft in de loop van de jaren constant getracht de capaciteit van de accu te upgraden. Eigenlijk met wisselend succes want bij de iPhone 12 lijkt de accu geen upgrade gehad te hebben.

Voornaamste reden is omdat Apple de iPhone graag dun tracht te houden want indirect impact heeft op de capaciteit van de accu. Zo heeft de iPhone 12 een accucapaciteit van 2.815mAh en had de iPhone 11 een accucapaciteit van 3.110 mAH.

Eigenlijk werkt de iPhone 12 net als elke andere iPhone die wij hebben gehad; 1 dag goed gebruiken en kan dan snachts gewoon in de oplader. Wel heeft de iPhone 12 een snel laad functie wat betekent dat die na 2 uur weer helemaal ready to go is.

iPhone iPhone 11 iPhone 12 iPhone 12 Pro
Accu capaciteit 3.110 mAh 2.815 mAh 2.815 mAh
Tijd browsen 13 uur en 8 min 12 uur en 28 min 12 uur en 21 min
Tijd video kijken 12 uur en 5 min 18 uur en 53 min 17 uur en 56 min
Laad tijd 3 uur en 42 min 1 uur en 49 min 1 uur en 46 min

Hardware & Software

Eerste wat direct opvalt op het gebied van hard- en software is de andere processor. Waar de iPhone 11 nog een Apple A13 Bionic chip bevatten heeft de iPhone 12 nu een Apple A14 Bionic Chip.

De Apple A13 Bionic Chip was al een hele snelle processor maar de A14 is nog net een tandje sneller. Of je het echt gaat merken weten we niet maar dat de iPhone 12 supersnel is dat weten we wel in ieder geval.

Werkgeheugen

De iPhone 12 heeft dezelfde werkgeheugen als de iPhone 11. Net zoals zijn voorganger heeft de iPhone 12 een werkgeheugen van 4GB. Klinkt misschien wat weinig, vooral in vergelijking met zijn concurrenten, maar de iPhone gebruikt deze werkgeheugen anders.

Het draaien van meerdere apps is geen enkel probleem voor de iPhone 12. Ook het draaien van de wat groteren en zwaardere apps gaat gewoon prima.

iPhone iPhone 11 iPhone 12 iPhone 12 Pro
Processor Apple A13 Bionic Chip Apple A14 Bionic Chip Apple A14 Bionic Chip
Werkgeheugen 4 Gigabyte 4 Gigabyte 6 Gigabyte

iPhone 12 voor- en nadelen

Apple heeft weer een aantal veranderingen toegepast op dit nieuwe toestel. Sommige daarvan zijn zeker een vooruitgang, anderen minder. De belangrijkste pros en cons van de iPhone 12 zijn de volgende:

Positieve punten

 • Sublieme vormgeving

 • Zeer hoge kwaliteit OLED scherm

 • Luide stereo luidsprekers, zeer goede geluidskwaliteit

 • Snelle chipset, mét 5G

 • Uitmuntende foto kwaliteit, ook in het donker

 • Goede video kwaliteit

 • Nieuwe Apple iOS 14 is snel en gemakkelijk in gebruik

 • Gegarandeerd 5 jaar updates

 • Uitgerust met MagSafe

Negatieve punten

 • Geen oplader of oortelefoon meegeleverd

 • Kortere batterijduur dan de iPhone 11 Pro

 • We missen TouchID, want FaceID is helaas niet feilloos

 • Beste camera technologie is helaas voorbehouden aan de iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 Review: het eindoordeel

Alles komt na verloop van tijd weer terug. Zo is nu ook het geval bij het ontwerp van de iPhone 12. Het van de iPhones 4 en 5 geliefde ontwerp is terug, maar nu zonder de brede schermranden. De iPhone 12 is een krachtige smartphone, die zeker ook de Pro gebruikers enthousiast krijgt. Met de iPhone 12 krijgt je een erg goed toestel met 5G, OLED scherm, Ceramic shield, MagSafe en een uitstekende batterijduur.

Wel is de iPhone 12 een wat prijzigere toestel dan zijn voorgangers. Maar vergis je niet; de iPhone krijgt steeds meer functionaliteiten, gadgets en power waardoor het niet meer te vergelijken is met een ‘oude’ gsm. Het is langzamerhand meer een complete computer aan het worden.

De iPhone 12 is wel duidelijk een stap beter dan de iPhone 11 en komt zelfs dicht in de buurt bij de iPhone 12 Pro versie. Mocht je tussen die twee twijfelen dan zou het zelfs aantrekkelijker zijn om de iPhone 12 te kopen. Uiteindelijk gaat het er ook om waar jij op zoek naar bent maar met de iPhone 12 kan je bijna niet teleurgesteld worden.

Onze beoordeling: 9 / 10